Dzień Zdrowej Kanapki

Aktualności » Dzień Zdrowej Kanapki

3 kwietnia 2017 roku w ,,Salezjance” odbył się ,,Dzień Zdrowej Kanapki”. Uczniowie naszych szkół przed rozpoczęciem przyrządzania kanapek uczestniczyli w prezentacji                nt. zdrowego żywienia. Następnie, po wysłuchaniu wykładu Pani Moniki Izydorczyk oraz towarzyszących jej uczennic z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie,                      z wielkim zaangażowaniem przystąpili do przygotowania kanapek ze zdrowych i świeżych produktów.

Przygotowane śniadanie było bogate w witaminy oraz odznaczało się barwnymi kolorami.    Na kanapkach znalazły się ogórki, pomidory, szczypiorek oraz nabiał. Wyglądały smakowicie, więc wszyscy zjedli je z wielkim apetytem. Były to wspaniałe zajęcia uczące dzieci samodzielności i zdrowego odżywiania.

Po zakończeniu przyrządzania kanapek uczniowie szkoły podstawowej wzięli udział w dwóch konkursach. Podczas pierwszego z nich pt. ,,Wiosenna kanapka zdrowia” przygotowane przez uczniów Szkoły Podstawowej kanapki zostały ocenione przez jury pod względem kompozycji, estetyki wykonania oraz smaku. W trakcie trwania drugiego wyzwania                        pt. ,,Wiosenne zmagania ze zdrowego odżywiania” oceniany był przygotowany przez uczniów występ artystyczny dotyczący zdrowego stylu życia.